W tym czasie warto od czasu do czasu wrócić do praktyki poszczenia o chlebie i wodzie. Podajemy sprawdzone przepisy na pyszne pieczywo, które można z łatwością upiec we własnej kuchni.
Wczesna jesień to czas zbiorów dojrzałych owoców. Do najbardziej popularnych i lubianych należą śliwki.
Czy jest możliwe ugotowanie domowego bulionu z kostki lub pasty przygotowanej samodzielnie? Bez ulepszaczy smaku i zapachu, wzmacniaczy, tłuszczu palmowego, barwników i regulatorów kwasowości?
Kojarzy się głównie z napojem popijanym z większym lub mniejszym smakiem do obiadu.
Trwamy w oczekiwaniu na wiosnę i wszelkie nowalijki, które już zaczynają kiełkować w ziemi.
Letnie sałatki mają tę wielką zaletę, że o tej porze roku możemy je przygotować z tego, co akurat mamy w lodówce lub przynieśliśmy z ogródka.
To lekka przystawka wywodząca się z Włoch. W oryginalnej wersji carpaccio przygotowuje się z surowej, pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny lub cielęciny.
W wielu miejscach wypiekane w przydrożnych budach, nieodłącznie kojarzą się z wakacjami nad morzem – choć nie tylko tam można je kupić.
Tę smaczną przekąskę przygotowuje się tak szybko jak omlet czy ciasto na naleśniki.
Pączki są u nas tradycyjnie jadanym, choć bardzo kalorycznym przysmakiem, szczególnie popularnym w karnawale.
Święty Izydor Oracz urodził się około 1070 roku w okolicach Madrytu, którego dziś jest patronem.