Jest rośliną nie tylko dekoracyjną. Dzięki zawartości wielu cennych dla naszego zdrowia składników lawendę można wykorzystać w kuchni i kosmetyce.
W wielu miejscach wypiekane w przydrożnych budach, nieodłącznie kojarzą się z wakacjami nad morzem – choć nie tylko tam można je kupić.
W mediach często słyszymy o niebezpiecznych wirusach, tymczasem zagrożenie możemy serwować sobie na talerzu każdego dnia. Cukrzyca jest jedną z najbardziej niebezpiecznych niezakaźnych epidemii naszych czasów.
Pączki są u nas tradycyjnie jadanym, choć bardzo kalorycznym przysmakiem, szczególnie popularnym w karnawale.
Tę smaczną przekąskę przygotowuje się tak szybko jak omlet czy ciasto na naleśniki.
Rosną w rowach, pod lasami, a także w przydomowych ogródkach, gdzie z reguły są niechcianymi gośćmi. Pokrzywa i podagrycznik to niedoceniane chwasty.
To lekka przystawka wywodząca się z Włoch. W oryginalnej wersji carpaccio przygotowuje się z surowej, pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny lub cielęciny.
Poznawanie, odkrywanie, dokumentowanie i pełne niebezpieczeństw podróże w nieznane. Tak wyglądały pierwsze dalekie wyprawy polskich kobiet zafascynowanych nauką. Ich historie są niezwykle barwne.
Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Imbir warto stosować w kuchni nie tylko zimą.
Letnie sałatki mają tę wielką zaletę, że o tej porze roku możemy je przygotować z tego, co akurat mamy w lodówce lub przynieśliśmy z ogródka.
Przez długi czas poszukiwał prawdy, pielgrzymując od jednej do drugiej szkoły tradycji filozofii greckiej.