Carpaccio z buraka

To lekka przystawka wywodząca się z Włoch. W oryginalnej wersji carpaccio przygotowuje się z surowej, pokrojonej w bardzo cienkie plastry wołowiny lub cielęciny.

Podaje się je z intensywnym w smaku serem, oliwą i sokiem cytrynowym lub octem i przyprawami. Obecnie jest popularne także u nas. Może się różnić rodzajem mięsa czy ryby (także wędzonej). Ciekawą propozycją jest też wersja tej przekąski z naszym rodzimym buraczkiem czerwonym. Jej smak zachwalała ostatnio moja redakcyjna koleżanka – Basia. Od niej też udało mi się wyciągnąć przepis, który to z kolei wyprosiła u szefa kuchni jednej z włoskich restauracji. Oczywiście można testować różne zestawienia, smaki i dodatki, a podany zestaw potraktować jako punkt wyjścia i zachętę do eksperymentowania.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Archiwum informacji

niedz. pon. wt. śr. czw. pt. sob.
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11