Wok – ognista patelnia
istockphoto

Wok – ognista patelnia

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 07/2020

publikacja 13.02.2020 00:00

Chrupiące, aromatyczne warzywa, jędrne mięso w kawałkach, sos dopełniający wszystko… Czyli jak zrobić danie jednogarnkowe z egzotyczną nutką?

Wok to nic innego jak nieco głębsza i większa patelnia, na której w wysokiej temperaturze można przygotować całe danie, w odpowiedniej kolejności dodając poszczególne jego składniki. Tradycyjne garnki tego typu mają wypukłe dno, co umożliwia równomierne rozchodzenie się ciepła po ścianach naczynia. Coraz częściej pojawiają się woki ze spłaszczonym dnem, o różnych kształtach i wielkościach. Wciąż dostępne są też tradycyjne woki ze stali węglowej, z zaokrąglonym dnem, których można używać na kuchenkach gazowych, a dzięki użyciu specjalnej obręczy czy pierścienia – także na płytach indukcyjnych.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..