Zupa krem z selera
ISTOCKPHOTO

Zupa krem z selera

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 11/2020

publikacja 12.03.2020 00:00

Trwamy w oczekiwaniu na wiosnę i wszelkie nowalijki, które już zaczynają kiełkować w ziemi.

Z zimowych zapasów zostały jeszcze bulwy i jarzyny korzeniowe (marchew, pietruszka). I chociaż bulwiaste kojarzą się nam głównie z małowartościowymi w diecie ziemniakami, to jest jeszcze kilka innych rodzimych warzyw, które warto wypróbować w kuchni. Rzadko wykorzystywanym w roli głównej jest seler. A szkoda, bo ma bardzo wyrazisty smak i zapach. Można go wykorzystać do przygotowania kremowej, aromatycznej zupy. Dobrze sprawdza się też jako pieczony czy duszony w przyprawach – m.in. cynamonie – dodatek.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..