Kulinaria św. Marcina

Pokazy kulinarne, darmowy poczęstunek oraz konkursy na temat gęsi i gęsiny - to niektóre atrakcje imprezy "Gęsina na imieninach", którą zaplanowano na 11 listopada w Poznaniu.

"Jedzenie gęsiny z okazji imienin świętego Marcina to stara, nieco zapomniana tradycja, teraz chcemy ją przywrócić, korzystając z popularności 'Imienin ulicy Św. Marcin', które od wielu lat organizowane są w Poznaniu" - powiedział we wtorek podczas konferencji prasowej pomysłodawca akcji promocji mięsa gęsiego, Jacek Marcinkowski - prezes honorowy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Organizowane w Poznaniu przy okazji Święta Niepodległości "Imieniny ulicy Św. Marcin" skutecznie wypromowały wcześniej regionalny produkt UE - rogala świętomarcińskiego.

"Promocja rogala i gęsiny jednego dnia jest możliwa, bo wiadomo, że słodkie najlepiej smakuje po czymś konkretnym, a czymś takim są na pewno potrawy z gęsi" - powiedział wiceprezydent Poznania Tomasz Kayser.

W korowodzie, który rozpoczyna imieniny ulicy, będzie platforma samochodowa, na której prezentowane będą animacje promujące gęś i wyroby z gęsiego mięsa. Podczas imprezy na Starym Rynku przez cały dzień organizowane będą pokazy kulinarne szefów kuchni, którzy będą przyrządzali potrawy z gęsi.

"Będzie to połączone z warsztatami dla dzieci i starszych, konkursami i występami artystycznymi, a całość będzie zarejestrowana i reportaż z tej imprezy zostanie pokazany w regionalnych telewizjach" - dodał Jacek Marcinkowski.

W Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton mięsa gęsiego rocznie - do 95 proc. gęsiny eksportowane jest do Niemiec. Małe ilości gęsiny sprzedawane są także do Szwajcarii, Danii oraz Anglii. Produkcja gęsi jest sezonowa. Świeży drób można kupić tylko na jesieni - od listopada do grudnia, później sprzedawany jest w formie zamrożonej.

"W Wielkopolsce chowa się około 30 proc. wszystkich gęsi, niestety większość mięsa trafia na eksport, a w Poznaniu możemy to kupić () w sieci niemieckich marketów. Myślę, że dobra promocja tego mięsa może wspomóc rozwój produkcji gęsi, nie tylko w naszym regionie" - powiedział PAP dyrektor regionalnego oddziału Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu Andrzej Bobrowski.

O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce mówią stare przysłowia "Na świętego Marcina dobra gęsina" czy "Święto Marcina dużo gęsi zarzyna".

W Polsce programem zachęcającym do jedzenia gęsi jest 3-letnia kampania promująca drób wysokiej jakości, współfinansowana ze środków unijnych, którą firmuje Krajowa Rada Drobiarstwa. Są też programy regionalne, najważniejszy - w województwie kujawsko-pomorskim, gdzie jest centrum hodowli polskiej gęsi owsianej. (PAP)

«« | « | 1 | » | »»
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Archiwum informacji

niedz. pon. wt. śr. czw. pt. sob.
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11