Smak i zapach

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 39/2020 |

publikacja 24.09.2020 00:00

Przyprawy są nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie. Do czego je wykorzystywać i jak przechowywać?

Smak i zapach zdjęcia istockphoto

Dobrze doprawione danie potrafi zachwycić i zapaść w pamięć na długo. Niezależnie od szerokości geograficznej przyprawy najczęściej są komponowane z roślin naturalnie występujących na danym terenie. To one decydują o charakterystycznym, niepowtarzalnym smaku i zapachu dań definiujących regionalne i narodowe kuchnie. Każdy zakątek świata ma swoje zestawy dobieranych i testowanych przez wieki przypraw. I chociaż w dzisiejszym świecie są one dostępne i pozwalają przywoływać smaki z podróży w domu, nie zawsze jest to łatwe do odtworzenia.

Pozyskiwanie i przechowywanie

Przyprawy roślinne pozyskuje się najczęściej w procesie suszenia, a potem mielenia lub rozdrabniania poszczególnych części roślin. Mogą to być liście, łodygi, kwiaty, korzenie, kłącza, nasiona, kora, owoce i bulwy. Ich jakość zależy od miejsca, w którym rosną, warunków atmosferycznych, sposobu pozyskiwania, przetwarzania, a co najważniejsze – przechowywania. Najlepiej sprawdzają się tu szklane, szczelnie zamykane słoiczki czy pojemniki, ponieważ nie wchłaniają zapachów i nie przepuszczają wilgoci. Popularne półki na przyprawy zawieszone w pobliżu kuchenki to nie najlepszy pomysł. Lepiej sprawdzą się zaciemnione i suche szuflady lub szafki. Przyprawy, jak większość produktów żywnościowych, mają swój określony czas przydatności do spożycia. Jeśli chodzi o suszone zioła – z reguły wynosi on rok. Wtedy surowiec zachowuje wszystkie swoje właściwości, jeśli oczywiście jest przechowywany w odpowiednich warunkach. Na pewno przyprawy przestają być w pełni wartościowe, kiedy tracą swój zapach i smak. Pod wpływem wilgoci lub szkodników mogą zmieniać też swoją konsystencję, zlepiać się w grudki lub granulować. Najlepiej wykorzystywać je w kuchni na bieżąco.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.