Clafoutis – francuski deser z owocami sezonowymi

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 31/2020 |

publikacja 30.07.2020 00:00

Tę smaczną przekąskę przygotowuje się tak szybko jak omlet czy ciasto na naleśniki.

Clafoutis – francuski deser z owocami sezonowymi ISTOCKPHOTO

Ulubiony deser francuskich mam pochodzi z regionu Limousin w środkowej Francji. Można go upiec w żaroodpornym naczyniu, w formie do tarty albo w kokilkach i podawać na zimno lub ciepło. Ma konsystencję przypominającą pudding. Dobrze smakuje posypany płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem, z dodatkiem bitej śmietany lub gałką lodów. Przepis jest prosty, a przygotowanie przekąski trwa kilka minut, w myśl zasady: wymieszaj, upiecz i podaj.

Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Ilość: średniej wielkości forma

Składniki:

  • 500 g owoców (wiśnie, czereśnie, maliny, owoce leśne, porzeczki lub rabarbar)
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 garść płatków migdałowych
  • masło do wysmarowania formy
  • szczypta soli

Nastaw piekarnik na 180 st. C. Owoce (wiśnie lub czereśnie wydrylowane, rabarbar pokrojony w kostkę) zasyp połową cukru i odstaw na bok. Jajka ze szczyptą soli ubij mikserem na puszystą masę, następnie, nadal miksując, stopniowo dodaj resztę cukru, mąkę i mleko. Foremkę wysmaruj masłem, przełóż do niej owoce i zalej je ciastem. Wierzch oprósz płatkami migdałowymi. Piecz 30–35 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni. Możesz podać bez dodatków lub posypane cukrem pudrem czy udekorowane bitą śmietaną, serkiem mascarpone albo lodami śmietankowymi.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.