Kulinarne inspiracje w sieci

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 21/2020 |

publikacja 21.05.2020 00:00

Teraz, kiedy więcej czasu spędzamy przed komputerem czy z książką, a do tego sami gotujemy, mamy możliwość poznawania nowych smaków. W sieci znaleźć można wiele inspirujących przepisów, stąd pomysł na mój subiektywny przegląd blogów kulinarnych.

Kulinarne inspiracje w sieci

Wśród nich są te z przepisami na różnego rodzaju dania i desery w wydaniu bardziej nowoczesnym i te czerpiące z kuchni tradycyjnej. Można podróżować, testując smaki kuchni z wielu zakątków świata, cofnąć się w czasie za sprawą starych, zakurzonych przepisów albo spróbować całkowicie nowych rozwiązań z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Znajdą się tutaj przepisy dla każdego, a większość autorów ma na swoim koncie bogato ilustrowane książki z przepisami. Niezależnie od tego, czy zajrzymy na bloga w internecie, czy zdecydujemy się na którąś z tych książek, uczta jest podwójna: zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia.

Bogaty wybór na każdą porę dnia i roku

Eliza Mórawska-Kmita (znana swoim czytelnikom jako Liska) poza gotowaniem realizuje się także jako mama trzech dziewczynek i fotograf. Nic więc dziwnego, że jej blog „White plate” jest bardzo atrakcyjny wizualnie. Na widok zdjęć aż chce się zaszaleć w kuchni. Na blogu znajdziemy mnóstwo receptur bardziej i mniej skomplikowanych. Jest obszerny dział poświęcony wypiekom, a w nim – przepisy na różnego rodzaju pieczywo. Poza tym informacje podzielone są tematycznie. Ciasta i ciasteczka, śniadania, dania łatwe i zupy. Oprócz tego są dwie zakładki, z których jedna dotyczy kuchni polskiej, a kolejna – arabskiej i azjatyckiej. Autorka sporo podróżuje i dzieli się swoimi obserwacjami, doświadczeniami, przepisami i zdjęciami. Znaleźć można u niej recenzje menu restauracji krajowych i zagranicznych. Osobne wpisy dotyczą nowości wydawniczych dotyczących gotowania oraz testów urządzeń kuchennych i akcesoriów związanych z gotowaniem.

Dostępne jest 45% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.