Słoik św. Franciszka. Ekologia na co dzień

Katarzyna Matejek

publikacja 19.02.2020 09:24

W Sławoborzu i Powalicach nic się nie marnuje. Mieszkańcy otworzyli kuchnię, w której wykorzystują... resztki z własnych spiżarni.

Słoik św. Franciszka. Ekologia na co dzień Katarzyna Matejek /Foto Gość Dania przygotowane na świetlicach pakowane są w słoiki i roznoszone do potrzebujących wsparcia sąsiadów. To również ma proekologiczny wymiar - słoiki wracają do organizatorów i są wykorzystane ponownie.

Tak dzieje się od listopada w Sławoborzu i Powalicach niedaleko Świdwina, gdzie realizowany jest ekologiczny projekt Caritas pn. "Słoik św. Franciszka". W wioskowych świetlicach powstały pracownie, w których raz w tygodniu odbywają się warsztaty gotowania. Nie jest to zwykłe kucharzenie. Każdy przynosi z domu czy od sąsiadów te produkty, których sam już nie zużyje. Czasem coś trzeba dokupić, ale podstawą są resztki. Powstają z nich dania, które trafiają na talerze ubogich i schorowanych sąsiadów.

– Kiedy dowiedziałam się o projekcie "Słoik św. Franciszka", pomyślałam, że to jest właśnie to: sposób na ruszenie młodych z kanapy, o którym mówił papież Franciszek – mówi Ewa Horanin, opiekunka Szkolnego Koła Caritas w sławoborskiej podstawówce. Inicjatorka projektu w parafii szybko przekonała społeczność obu wsi: znaleźli się dorośli, którzy chcą pomagać dzieciom w gotowaniu i ci, którzy przynoszą produkty spożywcze. Dzieci chętnych do pichcenia zgłosiło się tyle, że trzeba było robić zapisy, bo nie wszystkie zmieściłyby się w zamienionych na kuchnie świetlicach. W Sławoborzu posiłki w słoikach trafiają do 40 rodzin, w Powalicach do 20.

To papież Franciszek i jego encyklika Laudato Si' inspirują proekologiczne projekty realizowane przez Caritas Polska i finansowane przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. – Projekt ma nie tylko edukować dzieci i dorosłych, jak nie marnować jedzenia, ale też rozwijać umiejętności kulinarne, z ukierunkowaniem na zaoszczędzenie zasobów, zmniejszenie zużycia plastiku, świadome gospodarowanie pieniędzmi i posiadanymi już produktami – wyjaśnia Malwina Giełdon, koordynator projektu w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej.

Słoik św. Franciszka. Ekologia na co dzień   Katarzyna Matejek /Foto Gość Na świetlicy w Sławoborzu ugotowano zupę bułgarską oraz wypieczono marchewkowe chipsy.

Więcej o akcji "Słoik św. Franciszka" będzie można przeczytać w kolejnym, 9. numerze papierowego wydania "Gościa Koszalińsko-Kołobrzeskiego". Tutaj zaś zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.